II Konkurs Kulinarny „Smaki 7 Ryb”

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „7 Ryb” w dniu 5.11.2017 r., zorganizowało II konkurs kulinarny „Smaki 7 Ryb”, który odbył się podczas XI Gali Rzeczy Ciekawych w Skokach. Celem głównym konkursu była popularyzacja spożycia dań z ryb wśród lokalnej społeczności zamieszkującej obszar zależny od rybactwa i związanej z działalnością Stowarzyszenia LGR „7 Ryb”. W konkursie udział wzięło 7 drużyn z obszaru Stowarzyszenia. Jury w składzie Przewodniczący– Bartosz Wołkow, Członkowie: Dorota Knopczyńska i Ryszard Kobus przy ocenie potraw brali pod uwagę następujące kryteria: wygląd i aranżacja dania, dobór składników oraz pomysłowość i kreatywność przepisu. Wszyscy uczestnicy stanęli na wysokości zadania i przygotowali wspaniałe potrawy z ryb, przez co Jury miało nie lada wyzwanie aby wybrać zwycięską potrawę.
Po degustacji potraw i długich obradach Jury wyłoniła zwycięzców II konkursu kulinarnego „Smaki 7 Ryb” i tak :
- I miejsce zajęło Stowarzyszenie Pisanki za przygotowanie potrawy pn. "Dorsz pod pierzynką" – nagroda 500 zł,
- II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Kobylec, za przygotowanie potrawy
pn. "Prawdziwie domowy paprykarz po polsku" – nagroda 300 zł, - III miejsce zajęła Pani Monika Zawierowska – Srocka za przygotowanie potrawy
pn. "Zupa krem z ryby z sosem Chrzanowym” – nagroda 200 zł.
Pozostali uczestniczy otrzymali wyróżnienia i nagrody w kwocie 100 zł:
- Pani Małgorzata Dopierała za potrawę pn. "Rolada Szpinakowa z Łososiem",
- Grupa dla Rybna Wielkiego za potrawę pn. "Sałatka śledziowa z jabłkiem",
- Pani Anna Zawierowska za potrawę pn. " Kanapki z chleba domowego z pastą rybną",
- Pani Urszula Otuszewska i Pani Joanna Wylęzała za potrawę pn. "Śledzik po węgiersku”.
Ponadto uczestnicy otrzymali pamiątkowe gadżety i fartuszki z logo 7 Ryb, Unii Europejskiej oraz PO Rybactwo i Morze 2014-2020.
Przygotowane przez uczestników dania przypadły do gustu wszystkim odwiedzającym galę, którzy mieli okazję spróbować dań przygotowanych przez uczestników konkursu.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział i życzymy dalszych sukcesów w dziedzinie kulinariów.
Organizacja konkursu, w tym zakup nagród była sfinansowana ze środków PO Rybactwo i Morze 2014-2020.