Wybrano najlepszy - zdaniem Jury 7 Ryb 🙂 – przepis kulinarny na „Rybę jaką znam i lubię” w ogłoszonym przed świętami konkursie!

Szanowni Państwo,
Miło nam poinformować o rozstrzygnięciu konkursu na przepis kulinarny pn. „Ryba jaką znam i lubię” organizowanego przez Stowarzyszenie LGR „7 Ryb” w ramach kosztów bieżących i aktywizacji 2020, umowa nr 00010-6523.4-SW1510010/19/20
Bardzo dziękujemy uczestnikom za udział w konkursie i poświęcenie czasu na podzielenie się z nami przepisami na rybę, którą lubicie najbardziej.
Komisja w wyborze przepisu wzięła pod uwagę m.in.
🐟 aranżację dania przygotowanego wg przepisu
🐟 sposób wytwarzania produktu, dobór składników, trudność przygotowania dania, wykorzystanie produktów lokalnych
🐟 pomysłowość i kreatywność przepisu
🐟 związek dania z tradycją, kultywowaną poprzez przekazywanie przepisów kulinarnych w rodzinach z pokolenia na pokolenie
I tak po długich obradach, Komisja w składzie:
- Dorota Knopczyńska – Prezes stowarzyszenia
- Beata Ryga- Krysiak – Skarbnik stowarzyszenia
- Katarzyna Sałata – Członek Zarządu stowarzyszenia
- Natalia Elmann – pracownik biura LGR 7 Ryb
- Paulina Łukaszczyk – pracownik biura LGR 7 Ryb
przyznała nagrody i wyróżnienia.
miejsce Pani Danuta Piasecka (Gmina Wągrowiec) za potrawę Świąteczna zupa rybna z piernikami i rodzynkami
– nagroda profesjonalny robot kuchenny
miejsce Pani Helena Paliszewska (Gmina Wągrowiec) za potrawę Kulebiak Wielkopolski z rybą
– nagroda zestaw garnków
miejsce Pani Marta Miller (Gmina Wągrowiec) za potrawę Karp pieczony w śmietanie z cebulką i z pieczarkami
– nagroda wyciskarka wolnoobrotowa
IV miejsce Pan Maciej Chudzicki (Gmina Oborniki) za potrawę – Pstrąg w ziołach z pieczonymi ziemniakami
– nagroda maszynka do mielenia mięsa
V miejsce Pani Iwona Kruszka (Gmina Wągrowiec) za potrawę – Zupa rybna z kluskami
– nagroda mikser ręczny + zestaw noży kuchennych
VI miejsce Pani Dominika Adamska (Gmina Wągrowiec) za potrawę – Ryba po japońsku
– nagroda zestaw patelni
Wyróżnienia:
Pani Anita Ciężka (Gmina Wągrowiec) za potrawę – Karp w sosie chrzanowym –
– nagroda Blender ręczny zestaw
Barbara Piskulska (Gmina Gołańcz) za potrawę – Ryba po japońsku–
– nagroda Blender ręczny zestaw
Monika Kozłowska (Gmina Oborniki) za potrawę – Śledź w kapuście kiszonej
– nagroda Blender ręczny + zestaw noży kuchennych
Anna Krenz – Przybysz (Gmina Wągrowiec) za potrawę - Łosoś zapiekany w sosie śmietanowym
– nagroda Blender ręczny + zestaw noży kuchennych
Bożena Sierpowska (Gmina Wągrowiec) za potrawę – Karp w galarecie
- nagroda zestaw noży kuchennych + kosz na zakupy
Małgorzata Sieracka (Gmina Wągrowiec) za potrawę - Śledź w oleju babci Stasi
– nagroda zestaw noży kuchennych + zaparzacz do herbaty, ziół i kawy
Koło Gospodyń Wiejskich Wiatrowo (Gmina Wągrowiec) za potrawę Karp po Wiatrowsku
– nagroda zestaw noży kuchennych, + deska kuchenna
Przepisy kulinarne na ww. potrawy zamieścimy na stronie w późniejszym terminie.
O terminie odbioru nagród poinformujemy każdego z uczestników indywidualnie.
Nagrody w konkursie zostały sfinansowane ze środków ze środków Programu Operacyjnego Rybactwo i Morze 2014-2020.